سلام به شما هنرآموز گرامی
در این مطلب قصد دارم تا برای هنرجوهایی که به سطح متوسطه رسیدن و همینطور هنرجوهایی که به سمت سطح پیشرفته در حرکت هستن موضوعی جذاب به نام تکنیک یا تزئین گزش رو روی یک قطعه معروف توضیح بدم
این توضیحات باعث میشه نگاه شما به بحث نت های تزئین و تحریرها کمی تغییر کنه که میتونه برای تمام نوازندگیتون بسیار کمک کننده باشه چرا که تزئین گزش بسیار پرکاربرد هستش؛ پس تا انتها با من باشید.
- رامین ویولن
- بدون نظر
تحریرها در نوازندگی ویولن
همه ما علاقمند به نواختن با بیانی شیرین تر و گوشنوازتر هستیم به شکلی که کمی بعد از نواختن ملودی ها درخواستی برای نواختن با جزئیات بیشتر داریم و یا وقتی به نواخته های نوازندگان عالی گوش میدیم (اگر دقت کنیم) جزئیاتی در اجرای نت های ریز به گوش ما میرسه که بسیار پذیرفته و شیرین هستند و ملودی ساده یا جملاتی ساده رو تبدیل به شاهکاری پراحساس میکنن که قلب هر شنونده ای رو تسخیر میکنن.
این نت های ریز که با اعمال تغییرات بر کشش نت ها و استفاده به شکل های مختلف از صداهای قبل و بعد از یک یا چند نت اصلی اعمال تغییرات میکنن رو تحریر نام گذاری میکنیم و یا نت های تزئین میشناسیم شون که اسامی متفاوتی دارن (و گاهی اصلاً اسم ندارن و با نوشتن نت های بیشتر با زمان نبدی های مختلف این تغییرات رو اعمال میکنیم)اما همه این ها یک نام در حالت عمومی دارن و اون تحریر نام میگیره.
تحریرهای به ظاهر پیچیده
برای هر هنرجویی این نت های تزئین حالتی کمی پیچیده و سخت در ذهن دارن و فرد با تمام علاقمندی به نواختن قطعه ها با این تزئینات (حتی وقتی به سطح بالاتری رسیده باشه) معمولاً سعی میکنه از آنالیز و یا تمرین اونها دوری کنه اما این حالتی بسیار اشتباه هستش چون که تمامی نت های تزئین شناخته شده هستن و اسامی خاصی دارن که اگر در بحث تئوری موسیقی با اونها آشنا باشیم و همینطور در نوازندگی خودمون از حیث انگشت گذاری و آرشه کشی در نقطه ای مناسب و خوب قرار داشته باشیم، شنیدن و نشخیص این تحریرها حتی به صورت گوشی نوازی و بدون نت هم راحت خواهد بود و اگر در حال نواختن از روی نت باشیم که راحت تر هم میشه!
تحریر گزش (موردنت) در قطعه ها
همونطور که در ویدئوی بالا مشاهده میکنید گزش که در پست دیگری مفصل راجع بهش صحبت میکنیم در بسیاری از آهنگ ها و قطعه های شرقی و ایرانی استفاده داره با حرکت از نت مبدا به نت قبل یا بعد و برگشت به نت مبدا فضایی زیبا و خاص رو در یک لحظه بوجود میاره.
گاهی این تزئین بسیار کند اجرا میشه و گاهی بسیار تند باید اجرا بشه که بستگی کامل به زمان بندی نتی داره که این تزئین روی اون نوشته شده.
یعنی اگر گزش بر روی یک نت سفید باشه و همینطور زمانی که بر روی یک نت چنگ باشه؛ زمان حرکت به نت بعد و مدت زمان ماندن روی اون نت و برگشت به نت مبدا در این دو نت کاملاً متفاوت خواهد بود.
در مثال بالا تمامی گزش ها بر روی نت هایی کوتاه بودن که خود این نت های اصلی کشش کمی داشتند پس گزش های بسیار تند رو شاهد بودیم.
تمرین گزش
بهترین حالت تمرین این تزئین فضای گام با نت های بالا رونده و پایین رونده در سرعت های مختلف هستش که البته حتماً باید با نظارت مربی خودتون برای کنترل و بررسی کیفیت این تمرینات کار کنید و تمرینات بسیار زیادی برای تمرین این تزئین و دیگر تزئینات وجود دارن که در دوره حرفه ای آموزش ویولن بسیار کامل و با جزئیات دقیق تدریس و تمرین میکنیم.
امیدوارم این پست براتون مفید بوده باشه و اگر سوالی دارید حتما در قسمت دیدگاه ها(پایین صفحه) عنوان کنید تا در اسرع وقت پاسخ اون رو براتون بذاریم.
موفق باشید.