باسلام به شما هنرآموز گرامی
این مطلب آموزشی قصد راهنمایی و کمک به هنرجویانی رو داره که هنوز با آرشه های دتاشه و لگاتو و صداسازی اصولی آشنایی ندارن و یا به صورت کامل متوجه مورد استفاده و تفاوت دتاشه و لگاتو در قطعه های مختلف نیستن، از این ویدئو و متن پیش رو به صورت مکمل استفاده کنید تا متوجه نکات مهمی درباره دو الگوی دتاشه و لگاتو بشید..
-
رامین ویولن
- بدون نظر
اهمیت دتاشه ها و لگاتو ها در نوازندگی ویولن
این نکته بسیار مهم هست که همواره با آرشه کشی دتاشه و لگاتوی اصولی کار داریم و همواره در هر قطعه ای بهترین راه بیان این هست که صداسازی خوب و رفتار خوبی با آرشه داشته باشیم.
در بیشتر اوقات افراد نوآموز یا مبتدی به این احساس میرسن که صدای خروجی سازشون مناسب و خوب نیست و یا ایراد از سیم و ساز و آرشه هست.
اما در بیشتر اوقات مشکل در آرشه کشی و درک اصول صداسازی و همینطور دو الگوی اصلی دتاشه و لگاتو ها هستش. که اگر به خوبی درس گرفته باشیم و درک کرده باشیم که در حالات مختلف مثل زمان بندی های مختلف، تعویض سیم ها، تغییر شدت و بحث نوآنس ها و … چه رفتاری داشته باشیم. در اینصورت حداقل صداهای معیوب و اضافی رو خواهیم داشت و بیشتر از هر وقتی صدای لطیف و مناسب از سازمون خارج میشه.
نکته مهم اینه که در هر قطعه ای که اجرا میکنیم به جز بحث تکنیک های ارتجاعی از دو الگوی اصلی دتاشه و لگاتو استفاده میکنیم.
گیرایی بیشتر صدای خروجی با دتاشه ها و لگاتو های اصولی
درک اصول دتاشه و لگاتو هست که باعث میشه نقاط مختلف آرشه از حیث توزیع وزن و همینطور بیشترین و کمترین حالت ارتجاعی در آرشه رو بشناسیم. و رفتاری به مقتضای هر قسمت از طول آرشه رو در زمان بندی ها و تمپو های مختلف و همینطور نوآنس های مختلف داشته باشیم و همواره اولویت با حذف صداهای معیوب و کنترل طولی و وزن آرشه و خارج کردن بیشترین صدای ایده آل از ساز هستش که فقط در صورتی بوجود میاد که رابطه خوبی بین دست و آرشه اون هم در حالات مختلف آرشه کشی چه در دتاشه ها و چه در لگاتو ها بوجود میاد.
با مباحث اصول صداسازی که در دوره آموزش ویولن مبتدی تا متوسطه و همینطور دوره آموزش ویولن حرفه ای به صورت مفصل تدریس شد، شما رفتاری به مقتضای آرشه کشی روی هر سیم و در هر نقطه ای از طول آرشه رو در انواع حالتی یاد گرفته و به صورت کاملاً ماهرانه قدرت ایجاد صدای ایده آل با حداقل صدای معیوب رو خواهید داشت.
استفاده تصادفی از دتاشه ها و لگاتو ها
طبق مثالی که در ویدئو نشون داده شد تفاوت بیان و گیرایی جملاتی که به صورت لگاتو و دتاشه اجرا شدن به راحتی برای هرکسی مشخص و محسوس هست و متوجه شدیم که هر قطعه موسیقی که صداهایی به صورت لگاتو یا دتاشه برای ما داره رو نباید به دلخواه خودمون به جز حالت خواسته شده اجرا کنیم، اجرای هر نت در هر قطعه ای به صورت دتاشه یا لگاتو بیانی خاص داره که آهنگساز بی دلیل یا تصادفی از این الگوها استفاده نکرده!
مهارت شما و تمرینات ویژه
هر هنرجو و نوازنده ای باید مهارتی کامل برای اجرای هر دو الگوی در قطعه های مختلف رو داشته باشه؛ نکته مهمی که در تمرینات هر هنرجویی بیشتر اوقات جا میفته حرکت از دتاشه ها به لگاتو ها و برعکس هستش که این حالت هم جنبه رسیدن به اشراف و تسلط بیشتر رو داره و هم اینکه خیلی اوقات اجرای نت های دتاشه پر چالش به صورت لگاتو باعث میشه تا بتونیم راحت تر بیان و پیوستگی اون نت ها و جملات رو ایجاد کنیم و بعد به حالت اصلی حرکت کنیم.
در حالتی دیگه هم باید گفت که خیلی اوقات نت های لگاتو به خصوص در پاساژ ها در بیشتر اوقات با گروه بندی های کوچک تر و یا اجرا به صورت دتاشه ها به راحتی قابل فهم و اجرا هستن تا برای اجرا به صورت الگوی اصلی کمترین چالش رو داشته باشیم و بیشترین دقت رو برای اجرا به دست بیاریم.
کلام آخر
امیدوارم با توضیحاتی که در این مطلب و دیگر پست ها و مقالات راجع به تفاوت دتاشه و لگاتو در نوازندگی ویولن داده شد به این نقطه از درک رسیده باشید که هر روز سعی کنید تا این دو الگو رو ابتدا بهتر درک کرده و بعد در تمرینات خودتون بیش از هر زمانی در گذشته مراقبت لازم رو برای حفظ کیفیت این دو الگو به خرج بدید و در این صورت میتونید مطمئن باشید ک در مدت زمانی کوتاه همه ی نزدیکان درباره تغییر بیان نواخته های شما نظر مثبت خواهند داد.
موفق باشید.