باسلام به شما هنرآموز گرامی
در این مطلب به تشریح یکی از مهم ترین مفاهیم در نوازندگی یعنی سونوریته در موسیقی میپردازیم و قصد دارم تا در ادامه به صورت کلی و در عین حال بسیار ساده این مفهوم وسیع و مهم در موسیقی و نوازندگی ویولن رو براتون توضیح بدم تا برای همیشه نگاهتون به نوازندگی نگاه حرفه ای تر و بهتری باشه؛ تا انتها با من باشید.
سونوریته در موسیقی چیست؟
سونوریته در یک توضیح ساده و کلی به معنای صدا دهی و به عبارتی بهتر، کیفیت صدای خروجی از ساز نسبت به کنترل و مهارت نوازنده هر سازی هستش و بحث آن کاملا از موزیکالیته جداست؛
پس میتونیم بگیم یکی از راه های تشخیص میزان مهارت یک نوازنده این هست که بررسی کنیم به چه میزان صدایی گرم و گیرا همراه با کنترل از ساز اون خارج میشه.
مفهوم سونوریته در نوازندگی ویولن
سونوریته در نوازندگی ویولن هم به همین معنا هست اما در نوازندگی ویولن کمی جزئیات بیشتری برای رعایت کردن و رسیدن به سونوریته عالی نسبت به خیلی از سازهای ذیگه وجود داره.
یکی از دلایلی که ویولن به عنوان سازی سخت و پر چالش و گاهی سخت ترین ساز دنیا شناخته میشه هم همین جزئیات بیشتر هستش؛
اما این کیفیت که درباره صدای خروجی از ساز راجع بهش صحبت میکنیم به معنای این نیست که ساز نوازنده، ساز مرغوبی باشه بلکه به این معناست که یک نوازنده چه میزان کنترل داره بر عوامل سازنده صدا و مهار فاکتورهایی که به خروج صدای معیوب از ساز ویولن منجر میشه.
در سطحی بالاتر چه میزان لحن و بیانی گیرا در رعایت آرتیکولاسیون، اینتوناسیون، متغیرهای شدت و مبحث نوآنس و به طور کلی موسیقی شناسی داره.
در نوازندگی ویولن قسمت اعظمی از مبحث سونوریته به عملکرد و تسلط ما در کار با دست راست و آرشه کشی بستگی داره.
همونطور که در جلسات ابتدایی از پکیج آموزش ویولن از صفر به شناخت آرشه کشی اصولی و ایجاد صدای شفاف و ایده آل از ویولن رسیدیم همزمان متوجه این موضوع مهم شدیم که عدم رعایت اصول صداسازی و نرسیدن به سطح تسلط بر دست راست و آرشه باعث ایجاد انواع صدای معیوب در زمان نواختن میشه.
نکته مهم این هست که بدونیم از ماه های اول که آموزش ویولن رو شروع میکنیم اگر در مسیر آموزشی درستی قرار بگیریم میتونیم پایه های رسیدن به سونوریته عالی رو در مدت زمان خیلی کمتر و کوتاه تری استوار کنیم.
رام کردن این ساز وحشی!!!
یکی از اصطلاحات و توصیفاتی که از قدیم و دهان به دهان گشته و به امروز رسیده این هست که :
ساز ویولن ساز وحشیه و باید رامش کرد!
این جمله هر فرد علاقمند به نواختن این ساز رو میترسونه که برای صدای خوش از این ساز خارج کردن بسیار زیاد زحمت و مشقت باید تحمل بکنه؛
گرچه این جمله درست نیست و نواختن حرفه ای تمام سازهای دنیا رویارویی با چالش ها و سالها تمرین مستمر رو نیاز داره…
اما بی شک یکی از دلایلی که چنین توصیفی درباره ویولن گفته شده این هست که برای یک صدای شفاف و سالم از ویولن خارج کردن (سونوریته خوب) نیاز به رعایت جزئیات بیشتری نسبت به باقی سازها هست و از اونجایی که در گذشته علم کاملی در کشور ما برای تدریس و نواختن این ساز وجود نداشته اینطور هست که چنین جمله ای بوجود اومده و امروز هم میشنویم!
رسیدن به سونوریته عالی در نوازندگی ویولن نیاز به علم کافی، نگرش باز و درست به نوازندگی این ساز و اشتیاق سوزان برای رسیدن به سطح حرفه ای نوازندگی رو نیاز داره!
مسیر رسیدن به سونوریته بهتر در نوازندگی ویولن
اولین قدم و پیش نیاز رسیدن به سطح بهتر در تمامی قسمت های نوازندگی مثل سونوریته این هست که نوازنده راحتی باشیم؛
یعنی اینکه استایل راحت و زیبایی بدون هیچگونه گرفتگی داشته باشیم( برای درک بیشتر اکول در ویولن نوازی بخوانید)
تا بعد بتونیم به سراغ تمریناتی برای کنترل در صدا سازی و کار با هر دو دوست بپردازیم چرا که هرگز نوازنده ای با استایل گرفته و ناراحت امکان استفاده از تمامی قابلیت های دست های خودش رو نداره.
و بعد نیاز داریم تا شنونده بهتری باشیم تا تمرینات عملی که به طور مثال برای کنترل نوآنس های مختلف انجام میدیم رو به خوبی قضاوت کنیم و بتونیم بهبود یا ضعف رو خودمون در مسیر تمرینات بسنجیم.
راه های شنونده بهتر بودن و رسیدن به گوش هایی که به خوبی از جایگاه شنونده و نه نوازنده بشنون این هست که بسیار زیاد به موسیقی نوازندگان عالی گوش بدیم تا حافظه شنیداری پر قدرتی داشته باشیم.(میتونید گالری موسیقی ویولن نوازی بی کلام وبسایت ما هم گوش کنید)
از طرفی قسمتی از تمریناتمون باید به سمتی بره که فقط شنونده بودن در لحظه نواختن رو تجربه کنیم و ترکیب این دو حالت کلی (که بسیار هم جزئیات برای توضیحشون وجود داره) شما رو بسیار سخت گیر تر و خوش سلیقه تر برای بررسی روند پیشروی، رشد و تغییر خودتون میکنه!
سونوریته در موسیقی به تدریج
سونوریته به معنای این هست که ما در تمام موسیقی رشد کنیم و این رشد و ادراک قوی تر نوازندگی مارو سرشار کنه،
رسیدن به سونوریته عالی یک روند کاملاً تدریجی مثل رشد هر چیزی هستش اما فقط زمانی بهش میرسید که متوجهش باشید؛
و در مسیر آموزشی درستی گام بردارید و در اینصورت با رشد هر چه بیشتر در تمامیت نوازندگی خودتون به مرور صدایی پخته تر و بیانی گیراتر در نواختن شما بوجود خواهد اومد.
امیدوارم این محتوا براتون مفید باشه و به جواب سوالاتون رسیده باشید درضمن سوال یا نظری داشتید میتونید توی کامنت ها برای ما بنویسید…
موفق باشید.