با سلام به شما هنر آموز گرامی
در این مطلب آموزش ویولن قصد دارم تا برای شما نوآموزان و هنرجویان سطح مبتدی ویولن به سوال چطور ویولن را در دست بگیریم؟ پاسخ دهیم و درباره نگهداری ساز و استایل صحبت کنم.
تا اگر در نگه داشتن ویولن از حیث ظاهری مشکل دارید و یا دچار خسته شدن زودهنگام در زمان نواختن و تمرین میشید خیلی زود و برای همیشه ایرادات رو رفع کرده و استایل زیبا در نگه داشتن ساز داشته باشیم، پس تا انتها با من باشید.
اهمیت دست گرفتن صحیح و اصولی ویولن
بحث استایل (اکول)در نواختن هر سازی بسیار حیاتی و ضروری هست به شکلی که زیبایی ظاهر نوازنده هر سازی و به خصوص ساز ویولن جز فاکتورهای مهم نوازندگی محسوب میشه
همین طور مهم است که بدونید که استایل صحیح به شما آزادی در عمل از حیث راحت بودن و عدم انقباض در قسمتهای مختلف بدن رو هم میده تا با داشتن حالتی زیبا و چشم نواز در زمان نواختن دچار هیچگونه گرفتگی و انقباض که به خستگی زودهنگام منجر میشه نباشیم و به نحو احسن در تمرین و اجرای خودمون پیش بریم.
توضیح کامل اصول استایل در هر دو دست و نگه داشتن ساز جز آموزش ویولن از صفر تا صد هستش که بسیار گسترده از زوایای مختلفی به بررسی دلایل نگه داشتن ساز، آرشه و قرار گیری دست چپ بر روی صفحه انگشت گذاری می پردازیم و با تمریناتی به راحت ترین، زیباترین و اصولی ترین حالت استایل در تمامیت نوازندگی ویولن می رسیم اما در این مطلب قصد داریم تا چند مرحله اصلی رو برای نگه داشتن ساز به صورت مختصر و کوتاه بشناسیم.
مراحل نگه داشتن اصولی ساز ویولن بر روی شانه و بدن
1. جاگذاری بالشتک روی ساز
2. تنظیم زاویه بدن (بالاتنه)
3. قرار دادن به لبه بالشتک
4. استفاده از تمام زیر چانه و تقسیم وزن ساز بین چانه و شانه
5. تنظیم زاویه سر ساز
- برای قرار دادن بالشتک روی ساز سعی کنید هر دو پایه در یک خط و در یک راستا باشند (طبق ویدیو) چرا که داخل بودن یا بیرون بودن هرکدام از دو پایه بالشتک باعث میشه سر ساز بیشتر به سمت خط شانه یا روبرو قرار بگیره که هر دو حالت نادرست هستند.
- بالاتنه به صورت یکپارچه باید کمی به سمت چپ بچرخه (موقعیت ساعت ۱۱)
- هر نوازنده ای برای اینکه وزن ساز تمام بین چانه و شانه تقسیم بشه باید سعی کن تا که از تمام سطح زیر چانه ای استفاده کرده و همینطور بالشتک نسبت به فرو رفتگی و بیرون آمده گی روی سطح اون به شکل درستی روی بدن قرار بگیرد تا دچار فشار یا درد در قسمت استخوان فک ، چانه و همینطور ترقوه نشیم
- یکی از مهمترین قسمتهای نگه داشتن ساز تنظیم زاویه سرساز نسبت به روبه رو و خط شانه هست که به توضیح که در ویدیو داده شد باید تلاش کنید تا کهنه به سمت روبرو و نفخت شانه قرار نگیرد بلکه اگر نوک بینی و شانه یک زاویه ۹۰ درجه می سازند سرساز ما در حالت ۳۰ الی ۴۵ درجه از این زاویه ۹۰ درجه ای قرار بگیره.
توضیحات تکمیلی اصول نگهداشتن ویولن
موارد بالا اصلی ترین قسمت ها هستند که هر نوازنده حتماً باید در هر بار نگه داشتن ساز و در طول نواختن اونها رو رعایت کرده و با بررسی لحظهای استایل خود در بهترین حالت ممکن قرار بگیره؛ اما چند نکته مهم رو لازم هست تا که بدونید!
- از بالشتک استاندارد که سبک باشه و دو موج برای قسمت بالای سینه و استخوان ترقوه داشته باشه استفاده کنید.
- سعی کنید ساز به شکلی که در ویدیو تماشا کردید به سمت زمین متمایل نشه و حالت افتاده و قوز کرده به خود نگیرید.
- در نگهداری ساز هیچ فشاری نباید از طرف شانه و چانه وارد کنیم بلکه خیلی ریلکس وزن ساز بر روی این دو قسمت تقسیم میشه و هرگونه فشار از سمت چانه و یا بالا آوردن شانه برای نگه داشتن ساز باعث مشکلاتی خواهد شد.
آسیب های نوازندگی ویولن نتیجه استایل اشتباه!
در صورتیکه در زمان تمرین و نواختن دچار خستگی و درد در ناحیه کمر و ستون فقرات، گردن، شانه، استخوان ترقوه و چانه شدید بدون شک در رعایت نکات گفته شده دچار اشتباه یا سهل انگاری هستید!
سعی بکنید با مرور مراحلی که توضیح داده شد و بررسی موشکافانه به حداقل گرفتگی و خستگی در استایل نگه داشتن ویولن برسید و بتونید در طولانیترین زمان ممکن و با بیشترین دقت به کار خودتون ادامه بدید.
این تئوری که نوازندگی ویولن آسیبی در پی دارد اشتباه است چرا که اگر به نوازندگی بزرگ و کهنسال که به خوبی نوازندگی می کنند نگاه کنید متوجه خواهید شد نوازندگی یولن نه تنها آسیبی به دنبال ندارد بلکه باعث می شود خلاقیت شما بیشتر شود و گوش های شنوا تری داشته باشید.
موفق باشید.