باسلام به شما هنرآموز گرامی
در این مطلب آموزشی قصد تدریس و توضیح (دتاشه) یکی از دو حالت و الگوی اصلی آرشه کشی و صداسازی در ویولن رو دارم که در هر لحظه باهاش کار داریم و این الگو توضیحات و تعاریفی از سطح مبتدی تا سطح حرفه ای داره که هر هنرجو و نوازنده ای بهشون نیاز داره پس تا انتها با من باشید.
- رامین ویولن
- 2 دیدگاه
دتاشه چیست؟
در یک توضیح ساده باید گفت هر نت یا صدا در نواختن ویولن در آرشه کشی جداگانه ای اجرا میشه و به این آرشه کشی های رفت و برگشتی آرشه کشی دتاشه (جدا جدا) میگیم و فارغ از اینکه از تمام طول آرشه استفاده کنیم یا از قسمت کوچک و کوتاهی از آرشه برای اجرای اون صدا استفاده کنیم، به حالت ایجاد هر صدا در آرشه های جداگانه دتاشه گفته میشه.
اگر زمان بندی های مختلفی داشته باشیم هر کدوم این نت ها باید رد آرشه ای جداگانه اجرا بشن مگر زمانیکه با استفاده از لگاتو (خط اتحاد و اتصال) چند صدا یا نت رو به هم متصل شده در طول یک آرشه اجرا کنیم.
به عبارت ساده تر هر تعداد نت با هر زمان بندی که داشته باشیم در صورتی که در نوشتن اونها خط اتحاد و اتصال استفاده نشده باشه باید در آرشه های رفت و برگشتی و جداگانه اجرا بشن که به هرکدوم این رفت و برگشت ها یک دتاشه گفته میشه و دتاشه و لگاتو دو حالت کلی و اصلی در نواختن ویولن و صداسازی هستن.
Detaché در سطح پیشرفته
با توجه به توضیحات بالا شاید برای شما این حالت متصور باشه که دتاشه های آرشه هایی ساده و با جزئیات اندک هستند اما باید بگم به هیچ عنوان به این شکل نیست و مرز صداسازی اصولی و حرفه ای با صداسازی سطحی و به دور از نگاه حرفه ای از همینجا شروع میشه!
در آموزش ویولن به شکل غیر اصولی و غیر حرفه ای به این الگو و لگاتو و در کل آرشه نگاهی کاملاً سطحی وجود داره و همینکه صدا ایجاد بشه توضیج و جزئیات بیشتری به هنرجو داده نمیشه تا که برای صداسازی با گرمای بیشتر و دقیق تر و عالی تر چه فاکتورهایی لازم هست تا که رعایت بشن!
یک آرشه ساده دتاشه دارای جزئیاتی برگرفته از سه فاکتور اصلی صداسازی در ویولن هستش که هر فرد باید بدونه با توجه به تندا، زمان بندی و کشش صدای مورد نظر و شدت صدای خواسته شده (نوآنس و داینامیک) چطور این سه فاکتور رو در دتاشه ها تغییر بده تا که صدایی درخور و ایده آل در هر لحظه از نوازندگیمون از ساز خارج بشه.
پس مهمه بدونیم بعد از اینکه اصول صداسازی اولیه رو در این ساز درک کردیم سطح بالاتری برای دتاشه ها با استانداردهایی خاص و ویژه وجود داره که باید درس گرفته و ازشون استفاده کنیم.
انواع دتاشه ها
در آموزش های دوره یادگیری حرفه ای ویولن به تفصیل درباره جزئیات دتاشه ها صحبت کردیم و متوجه شدیم که دتاشه ها از حیث متغیر های شدت و دیگر نوآنس ها به چند نوع اصلی تقسیم میشن که برای بیان هرکدوم از اون ها درسهایی وجود داره و اسامی و علائم مخصوص به خودشون رو دارن که با درک این دتاشه ها و متغیر ها به سادگی به سطح جدیدی از بیان گرم تر در نواختن میرسیم!
اشتباهات رایج آرشه کشی
در اجرای دتاشه ها چند اشتباه رایج وجود داره که اگر اونهارو بشناسیم و در تمرینات و نواخته های خودمون رعایت کنیم در اینصورت کمتر دچار صداهای اضافی و معیوب خواهیم شد و از طرفی به تسلط بیشتری میرسیم.
- تغییر شدت ناخواسته : یکی از بزرگترین اشکالات و ایرادات رایج در هر هنرجو و نوازنده ویولن اینست که فرد بدون اینکه در قطعه ای که اجرا میکنه ازش خواسته شده باشه شدت صدای خروجی و ایجاد شده رو کم یا زیاد میکنه و این هرگز پذیرفته نیست و جز اشکالات و عدم تسلط و کنترل نوازنده به حساب میاد.
- لرزش و دیگر صداهای معیوب : یک نوازنده عالی در هر قسمتی از آرشه رفتار خود رو به مقتضای اون قسمت از حیث وزن آرشه تغییر میده و در اینصورت میتونه صدایی بدون تغییر و شفاف ایجاد کنه (البته بحث لرزش و صداهای معیوب فقط به دتاشه ها ختم نمیشه و در لگاتوها هم وجود دارند و مربوط به کلیت مقوله صداسازی هستش)
- عدم هماهنگی سرعت یا مصرف با زمان بندی ها : یکی دیگه از ایرادات رایج عدم استفاده به اندازه کافی برای زمان بندی ها طولانی تر و همینطور استفاده زیاد برای نت های کوتاه هستش که سبب جا موندن ما از ضرب و ریتم میشه.
- صداسازی بی رنگ : صداسازی ایده آل و اصولی با میزان خاصی از فشار (پرس کردن) و مصرف آرشه به دست میاد که در صورتیکه این دو عالم با هم متعادل نباشن صدایی اغلب ضعیف و بی رنگ بوجود میاد و توضیحاتی برای نحوه ایجاد صدای ایده آل و اصطکاک مورد نیاز در زمان آرشه کشی وجود داره که حتماً هر هنرجو پس از مدتی نواختن باید با این دروس برای صداسازی عالی آشنا بشه.
بهترین تمرینات دتاشه
بهترین تمریناتی که هر هنرجو رو به تسلط در اجرای دتاشه میرسونن تمریناتی مبتنی بر اصول صداسازی و ترکیب این تمرینات با متغیر های شدت در زمان بندی های مختلف و همینطور در تمپو های مختلف هستن به شکلی که هر هنرجو بتونه صدایی سالم در هر زمان بندی در تمپو های مختلف ایجاد کنه و همینطور اشراف در تغییر شدت بدون ضربه زدن به کیفیت صدای خروجی داشته باشه.
موفق باشید.
سلام استاد بزرگوار ما که برای نان شبمان ماندیم باید چطوری شهریه بدیم ویولن یاد بگیریم استعدادهای زیادی وجود دارند ولی دستشان خالیست آنها چکار کنند تابه هدفشون برسن خدا نگهدار شما
استعداد ها با عشق و انگیزه مسیر خودشون رو از بین سختی ها پیدا می کنن!
شما اگر مشتاق باشید ویدئو های آموزشی روی سایت و کانال یوتیوب که رایگان هم هست میتونه نقطه شروع خوبی باشه…