چگونه با مترونوم هماهنگ شویم؟ معرفی تمرین موثر

با سلام به شما هنرجوی گرامی
قبلا به سوال مترنوم چیست؟ جواب دادیم و نرم افزار آن را معرفی کردیم در این مطلب به دغدغه چگونه با مترونوم هماهنگ شویم؟ پاسخ میدهیم؛ قصد دارم تا تمرینی بسیار قدرتمند و ساده اما کارآمد در رابطه با مترونوم و هماهنگی با اون معرفی کنم که در نهایت منجر به اجرای ریتم های مختلف به صورت پیوسته و خیلی تمیز خواهد شد.

انجام این تمرینات نیاز به درک توضیحات گفته و نوشته شده و همینطور پیوستگی در انجام تمرینات (حداقل 21 روز) پشت سره هم دارد تا به نتیجه ای مطلوب برسیم.

اگر شما هم در کار با مترونوم مشکل دارید و نحوه استفاده از مترونوم برای ویولن را میخواهید بدانید حتما به انجام این تمرینات بپردازید!

 

چرا کار با مترونوم مهم و گاهی سخت است؟

دلیل این که تمامی هنرجویان این ساز و یا حتی سازهای دیگه در ماه ها و حتی سال های اول با مترونوم مشکل دارند این نیست که کار با مترونوم بسیار سخت یا غیر ممکن هست و تنها بعضی از افراد امکان کار راحت با مترونوم و هماهنگی با ضرب مترونوم برای نواخته های خود را دارند.

داستان به سادگی از نوع روبرو شدن با این دستگاه یا نرم افزار و نحوه تمرین کردن اون شروع میشه.

یکی از دلایل بسیار بزرگ درباره سختی کار با مترونوم برای تمامی نوازندگان و هنرجویان سطح مبتدی تا متوسطه این هست که این افراد هنوز درگیر درس های عملی مثل استایل نگه داشتن ساز، صداسازی و آرشه کشی، انگشت گذاری و هماهنگ کردن هر دو دست هستند و نه در نقطه تسلط!

به همین دلیل کنترل ذهن برای انجام همه کارها سخت هست و هنوز به اون تسلط و مهارت نرسیده اند تا در یک لحظه حواس خود را به آرشه گرفتن، آرشه کشیدن، انگشت گذاری کردن، درست نگه داشتن ساز و همینطور رعایت ریتم و با ضرب مترونوم کار کردن و… معطوف کنند.

بنا به دلیل گفته شده در ماه های اول و یا سطوح پایین کاملاً طبیعی هست که کار با مترونوم سخت به نظر برسه و حتی گاهی غیر ممکن!

خبر خوب اینکه تمریناتی وجود دارن که میشه قسمت های مختلف نوازندگی مثل همین کار با مترونوم رو به تنهایی تمرین کرده و به تسلط رسید و برای همیشه باهاش راحت شد و هستند هنرجوهایی که از همون ماه های اول در کاربا مترونوم و کنترل ضرب بسیار عالی و دقیق عمل میکنند.

تمرینات ابداعی برای هماهنگی با مترونوم در ویولن نوازی

تمرین سه مرحله ای که در پایین اورده شده یکی از ده ها و صد ها تمرینی هست که میشه برای سطح مبتدی تا متوسطه طرح کرد و این تمرین یکی از قوی ترین تمرینات برای هر هنرجو میباشد که اگر به مدت سه هفته به صورت پیوسته انجام بشن فرد به کنترل خوبی در قسمت های زیر میرسه :

  • هماهنگی کار با دست راست و صدای مترونوم
  • هماهنگی افتادن و برداشتن انگشتان دست چپ با ضرب و صدای مترونوم
  • هماهنگی هر دو دست همزمان با رعایت ضرب مترونوم

*یکی از اصلی ترین اهداف تمرین زیر این هست که درباره توجه به صدای مترونوم و شنیدن پیوسته اون در حالیکه کارهای مختلفی رو انجام میدیم به تسلط برسیم*

لازم به ذکر هست که برای انجام مرحله دوم از این تمرین که متمرکز بر انگشت گذاری میباشد رجوع به تمرینات کتاب اتودهای شرادیک برای انگشت گذاری سریعتر (زمان بندی دولا چنگ) بسیار بسیار قدرتمند بوده و دارای اثری عالی برای انگشت گذاری بدون ایجاد صدا با آرشه است.

نحوه استفاده از مترنوم برای ویولن

تمرین سه مرحله ای برای تسلط بر مترونوم

 

مرحله اول :

در این مرحله از تمرین شما به مدت یک هفته در حالیکه فقط روی یک سیم یا سیم های مختلف آرشه کشی خالی (بدون انگشت گذاری ) تمرین می کنید

مترونوم را روی سرعتی پایین مثلا سرعت 40 یا 50 گذاشته و زمان بندی های مختلف را در ذهن انتخاب میکنیم و به صورت تصادفی با حرکت بین زمان بندی های مختلف که ترجیحاً سعی کنید حالت ترتیبی و پشت سره هم نداشته باشند(طبق توضیحات ویدئو) اجرا کنید.

قبل از تمام شدن زمان اجرای نتی که در نظر دارید زمان بندی بعدی را در ذهن خود انتخاب کنید و به این ترتیب سعی در اجرای زمان بندی ها فقط به صورت آرشه کشی خالی و همزمان شنیدن صدای مترونوم داشته باشید.

مترونوم مکانیکی

 

مرحله دوم :

مرحله دوم شبیه به مرحله اول میباشد به شکلی که در هفته دوم بدون آرشه کشی سعی در اجرای زمان بندی ها مختلف به صورت انگشت گذاری خالی و بدون ایجاد صدا میکنیم و بیشتر به سراغ نت های چنگ و دو لاچنگ رفته تا که در انگشت گذاری کمی تندتر و برداشتن انگشتان و فرود آوردن در زمان درست بر حسب صدای مترونوم نیز به تسلط برسیم

مرحله سوم :

در هفته سوم به سراغ هماهنگ کردن هر دو دست به شکلی میریم که نت های مختلف را با انگشت گذاری های مختلف روی هر چهار سیم در ذهن انتخاب کرده و بین زمان بندی های مختلف به شکلی حرکت میکنیم که با آرشه صدای این نت های گرفته شده با دست چپ را اجرا کنیم و اولویت با کنترل ضرب مترونوم و تعویض و ورود سر ضرب مترونوم میباشد

*هر روز در حد پنج دقیقه تمرین کفایت میکند*

نکات استفاده از مترنوم

در سه مرحله از تمرین گفته شده اولویت با شنیدن صدای مترونوم و به قدر کافی ماندن بر روی نت های انتخابی در ذهن و به موقع تعویض کردن صداها و یا آرشه کشی ها میباشد، پس کنترل شدت صدای آرشه و همینطور استفاده از زمان بندی های تصادفی و مختلف (گرد تا دو لاچنگ) بسیار اهمیت دارد.

موفق باشید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید