در این مطلب آموزشی قصد داریم خیلی سریع و راحت بدون توجه به میزان نمای قطعه و تنها با نت ها و میزان های مختلف یک قطعه موسیقی، نوع ساده یا ترکیبی بودن ریتم و میزان نمای قطعه رو به کمک سه فاکتور اصلی تشخیص بدیم.
این مطلب جز محتوای ویژه وبسایت رامین ویولن هست و به درک ریتم و میزان بندی قطعه برای هنرجویان و نوازندگان بسیار کمک کننده است؛ پس تا انتها با من باشید.
میزان های ساده و ترکیبی
با چشم پوشی از میزان های مختلط (لنگ) میخوایم یک قطعه موسیقی رو به کمک سه فاکتوری که در ادامه درباره ش صحبت میکنیم از حیث ساده یا ترکیبی بودن ریتم و میزان نمای اون تشخیص بدیم و این آموزش بصورت کلی درباره درک میزان های ساده و ترکیبی هم بسیار کمک کننده خواهد بود.
همه ما میدونیم که هر ضرب میزان های ساده قابل تقسیم به دو، چهار، هشت و… قسمت هستند و ضرب های میزان های ترکیبی به سه، شش و… قسمت پذیرند؛ در ادامه به تکیه بر خصوصیات میزان های ساده و ترکیبی و عواملی که توضیح میدم به راحتی میتونیم بدون نگاه به میزان نما، ساده و ترکیبی بودن میزان نما و ریتم قطعه رو تشخیص بدیم.
1. تقسیمات ضرب هر میزان
اولین فاکتور که باید بهش توجه کنیم این هست که به چندتا از میزان های قطعه نگاه کرده و ببینیم که هر ضرب از میزان به چه شکل تقسیم بندی شده، اگر تقسیمات به دو چنگ، چهار دولا چنگ و یا قسمت هایی شبیه به این (که تنها در میزان های ساده دیده میشن) تقسیم شده بود در این صورت میزان و ریتم قطعه ساده هستش.
اگر با توجه به تقسیمات ضرب چند میزان از قطعه متوجه تقسیمات سه تایی، شش تایی مثل سه لاچنگ و یا شش دولا چنگ بودید (که در میزان های ترکیبی معمول هستند) در اینصورت میزان ترکیبی است (صرف نظر از استثنائاتی همچون تقسیمات عاریه ای)
*لازم به ذکر هستش که در توضیحاتی که گفته شد نباید تنها با توجه و مشاهده یک میزان از قطعه درباره ساده یا ترکیبی بودن میزان بندی و ریتم قطعه نظر داد*
2. توجه به زمان بندی های استاندارد در میزان های ساده و ترکیبی
با توجه به این که در میزان نمای ساده معمولاً زمان بندی های اصلی بدون نقطه در کنار نت نوشته میشن و در میزان های ترکیبی معمولاً زمان بندی ها با نقطه در کنارشون نوشته میشن (تا قابل قسمت به تقسیمات سه تایی، شش تایی و غیره باشن) ؛ توجه به زمان بندی های استاندارد مثل سفید، سیاه، چنگ و باقی اونها در سراسر قطعه یا چند میزان از قطعه هم ساده ترین و سریعترین راه تشخیص محسوب میشه (به مثال ذکر شده در ویدئو توجه کنید)
در میزان های ترکیبی صداها و سکوت ها با نقطه در کنارشون نوشته میشن که در میزان های ساده به این شکل نیست و استفاده از این دو فاکتور گفته شده باهم باعث میشه خیلی سریع میزان بندی قطعه رو تشخیص بدیم.
3. قاعده و قانون نت نویسی و تفکیک ضرب ها از یکدیگر
یکی از فاکتورهای کمک کننده هم قانون ساده نت نویسی هست که برای ساده تر شدن نت خوانی و نت نویسی در قطعه های موسیقی نت های هر ضرب به گونه ای نوشته میشن و به هم متصل میشن که تشخیص و تفکیک ضرب های هر میزان در سریعترین و راحت ترین حالت اتفاق بیفته؛
و با نگاهی به میزان های قطعه میتوان تعداد ضرب و نت های هر ضرب رو تشخیص داد و به کمک دو فاکتور اول ساده و ترکیبی بودن میزان بندی و ریتم قطعه موسیقی رو تشخیص بدیم.
نکته مهمی که در آخرین مثال ویدئو وجود داره همین هست که به کمک فاکتور سوم که تفکیک ضرب های میزان توسط نت نویسی اصولی هست تونستیم ساده بودن این میزان بندی و ریتم قطعه رو تشخیص بدیم و بدون این شواهد داشتن ترکیبی بودن میزان نمای قطعه میگفتن!
پس به این نتیجه میرسیم که توجه به هر سه فاکتور لازمه این هست تا در عرض چند ثانیه ریتم و میزان بندی قطعه از حیث ساده و ترکیبی بودن رو تشخیص بدیم.
و در آخر
توجه داشته باشید که رشد در نت خوانی و نت نویسی و به صورت کلی پارلاتی برای درک ریتم ها و میزان بندی های مختلف بسیار کمک کننده و ضروری هست و تشخیص نوع میزان بندی یک قطعه موسیقی برای هنرجویان مبتدی به شکلی که گفته شد کاری بسیار سخت به نظر میاد اما با رشد و یادگیری بیشتر مباحث تئوری موسیقی و میزان ها این اتفاق به سادگی بعد از مدتی میفته!
امیدوارم از این مطلب استفاده کنید و براتون مفید باشه.
به نظر من آقای خانی برازنده نام استاد هستن. استادی که خیلی دقیق و صبورانه پیگیر پیشرفت هنرجوها هستند. دوره ی استاد خیلی خیلی دقیق و کامله و از نظر من هر کسی دوره شون شرکت کرده تفاوت دوره استاد خانی با بقیه رو به خوبی متوجه میشه. حتی کسایی که از قبل ویولن کار کردن و اشکالاتی دارند این دوره خیلی کاربردیه. بهترینها رو برای استاد خانی آرزو دارم.