کلیفون چیست؟(کولیفون)

کلیفون ویولن چیست؟ مراقبت های کلیفون| با کلیفون شکسته چه کنیم؟ آموزش کولیفون کشی؛ هر چیزی که در مورد کلیفون ویولن باید بدانید در وب سایت رامین ویولن مرجع آموزش آنلاین ویولن.

مدت زمان مطالعه :5 دقیقه
سطح: مبتدی| عمومی
کلیفون چیست؟

فهرست مطالب

کلیفون چیست؟(کولیفون)

کولیفون/ کولیفن (colophony) که توی بعضی صنایع به اسم رِزین هم شناخته میشه؛ صمغ فشرده و فرآوری شده ای هست که از درختان خاصی به دست میاد. 
این ماده در دمای معمولی سخت و شکننده ست و در دمای بالا هم ذوب میشه!
از مغز چوب(کُنده) و ریشه درختان سوزنی مثل کاج به دست میاد و در واقع بهترین نمونه رزین طبیعی صمغ و شیره درخت کاج هستش!

قابل اشتعال هستش و دودی سیاه و بویی تند بر اثر سوختنش ایجاد میشه!

کلیفون ویولن برای چیست؟

کلیفون برای ورزشکار ها، درزگیری قایق، مومیایی اجساد و همینطور ساخت لاک، جلا، جوهر و جواهر و بسیار از اشیا دیگه استفاده می شود.
اما کلیفون ویولن باعث ایجاد اصطکاک برای حرکت آرشه بر روی سیم ها می شود و از طریق این اصطکاک سیم ها مرتعش شده و صدا تولید می شود.
در واقع اگر کولیفون نباشه تقریبا هیچ صدایی هم در اثر آرشه کشی روی سیم به وجود نمی آید؛ چراکه مو های آرشه(دم اسب) کاملا مثل هر موی دیگری صیقلی هستند و سطح سیم هم همینطور صاف است.
اگر مقدار کولیفون روی آرشه کم بشه باعث میشه آرشه اصطکاک رو از دست بده و روی سیم لیز بخور، این موضوع باعث میشه نتونید شدت و تن صدا صدای مدنظرتون رو به وجود بیارید و محدودتون می کنه.
از طرفی کم بودن و کم شدن کولیفون آرشه اجرای تکنیک های آرشه رو به شدت تحت تاثیر قرار میده و محدود می کنه.
البته همونطور که نباید بزاریم میزان کولیفون ارشه کم بشه، زیاده روی در مصرف کلیفون ویولن هم درست نیست چون علاوه بر اینکه گرد کلیفون روی ساز و ارشه میشینه استنشاق این گرد هم از اونجایی که کلیفون ماده سمی هست برای چشم و تنفسمون مضر هست.

انواع کلیفون

کلیفون در دو نوع رزین مصنوعی و رزین طبیعی وجود دارند که البته نوع طبیعی آنها بهتر و با کیفیت تر است و همین کلیفون طبیعی که گفتم از صمغ درخت هم هست دو نوع تیره و روشن دارد که تفاوت هایی باهم دارند.

کلیفون ویولن

  1. کلیفون هایی که به لحاظ رنگ روشن تر هستند کمی سفت هستن، دمای ذوب بالاتری دارند و البته چسبندی کمتری نسبت به تیره ها دارند؛ این نوع کلیفون ها برای مکان های گرمتر مناسب هستند و همچنین فصول گرم سال…
    بنابراین اگر مناطق گرم هستید از کلیفون ویولن رنگ روشن استفاده کنید تا گرد کلیفون نشسته بر روی ساز و آرشه به دلیل دما تغییر حالت نمیده و باعث چسبندگی و کثیفی ساز و آرشه شما نمی شود.
  2. کلیفون  هایی که رنگ تیره دارند؛  مثل کلیفون مشکی اینها کاملا برعکس کلیفون با رنگ روشن، دمای ذوب پایین تری دارند، نرمتر و منعطف تر هستن و قدرت چسبندگی بیشتری هم دارند.
    کلیفون با رنگ تیره برای مکانهای سرد، فصول و فضای سرد مناسب هستن و به نوازندگان ویولن که در مناطق گرم پیشنهاد نمی شود برای ساز خود از این نوع کلیفون ها استفاده کنند.
البته این موضوع بدین معنا نیست که از کلیفون های تیره یا روشن نمیشه در همه فصل ها استفاده کرد. نکاتی که در مورد کلیفون گفتم موارد کلی هست که در حالت های خیلی گرم یا خیلی سرد باید بیشتر رعایت بشه.

نکته دیگه اینکه بعضی از سیم های ویولن هستن که کلیفون مخصوص خودشون شرکت سازنده نسبت به ساخت این سیم ها  عرضه می کنه اما باز این هم به این معنا نیست که برای این سیم ها کلیفون دیگری استفاده کرد.

نحوه کشیدن کلیفون روی آرشه؟

 در مورد نحوه کشیدن کلیفون روی آرشه، زمانی کلیفون کشی و … بصورت مفصل در دوره آموزش ویولن مبتدی تا متوسطه براتون توضیح دادیم اما بصورت خلاصه بهتر است آموزش کلیفون زدن به آرشه اینطور بهتون بگم؛

  1. ارشه نباید هنگام کلیفون کشی خیلی سفت بشه در حدی که یک مداد از پاشنه تا نوک آرشه بین موها و چوب آرشه رد بشه کافی هستش.
  2. نیازی نیست با جسم سخت روی کولیفون خش دار بکنید، وقتی کولیفون نو هست کمی بیشتر به آرشه بکشید در اینصورت خودش جا میندازه.
  3. کولیفون ویولن رو با دست نگیرید چرا که زود چرک رو به خودش جذب می کنه و اون رو به ارشه تون پس میده و دستتون هم چسبناک میشه؛ موقع ساز زدن روی سیم می چسبه.
  4. از پاشنه شروع کنید و پنج سانت، پنج سانت چندبار بصورت رفت و برگشتی کلیفون را روی آرشه بکشید.

آموزش کلیفون کشی آرشه

به همین سادگی طریقه کلیفون کشی را یاد گرفتید.
 

مراقبت کلیفون ویولن| چکنیم با کلیفون شکسته؟!

از دو جنبه مراقب کلیفونتون باشید مخصوصا اگر گرون قیمت هستش؛ اول از لحاظ دمای نگهداری اون و مورد دیگه از لحاظ ضربه نخوردن و در امان بودنش چون کاملا شکننده هست و  به محض ضربه خوردن خرد و تکه تکه میشه!

و اما با کلیفون شکسته چکنیم؟ در جواب به این سوال باید بگم اگر کلیفونتون خورد شد اون رو تو یه ظرفی جمع کنید و به اندازه ای حرارت بدید که در شرف ذوب شدن و مایع شدن باشه اما کامل حل نشه بعد اون تکه ها جذب هم میشن و بهم میچسبن و میتونین ازش استفاده کنید!

امیدوارم این آموزش هم برای شما مفید باشد در ضمن سوالی داشتید توی کامنت ها بپرسید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید