با سلام به شما هنرجوی گرامی
در این مطلب به یکی از مهمترین قسمت های کار شما در مسیر آموزش ویولن برای رسیدن به هر نتیجه ایده آلی که مد نظر دارید می پردازیم.
این مطلب به مقوله تمرین ویولن از حیث استاندارد بودن یا نبودن پرداخته و همینطور قصد این رو دارم تا با بیان نکاتی سطح کیفی تمرینات شما که به تنهایی فاکتور تعیین کننده میزان پیشرفت شماست را افزایش داده و اشتباهاتی که ممکن هست در انجام تمرینات هر روزه خودتون دچار بشید رو ازتون دور کنم.
پس تا انتها با من باشید چرا که هر چقدر هم که مربی خوب و اشتیاق داشته باشید باز هم با روند تمرین غیر استاندارد به هیچ نتیجه دلخواهی نخواهید رسید!!!
چرا تمرینات ویولن رو استاندارد سازی کنیم ؟
نکته مهم اینه که شما در هیچ ورزش و هیچ مهارتی نمی بینید که فرد یا مربی به تمرین یک قسمت پرداخته و از دیگر قسمت ها با سهل انگاری گذر کنه.
و هیچ ورزشکار یا انسان حرفه ای در هیچ زمینهای دچار چنین رفتار آماتور و غیرحرفهای نمیشه، به طور مثال شاید یک فوتبالیست یا بسکتبالیست یا بدنساز مدتی متمرکز به نوعی شوت زدن یا پاس دادن و یا تمرین عضله خاصی باشه اما به این معنا نیست که به تمرین دیگر قسمتها نپردازه.
اما ما در روند آموزش موسیقی و بخصوص ساز ویولون چنین اشتباهی را مرتکب میشیم.
خیلی اوقات نادیده گرفتن قسمت های مختلف نوازندگی و تربیت و تقویت نواحی مختلف توسط مربی نادیده گرفته شده و یا دچار چشم پوشی میشه
و گاهی هم هنرجو به دلیل علاقه بیشتر به تمرین قسمت های خاص از نوازندگی به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه از تمرین و تمرکز بر برخی قسمت ها چشم پوشی میکنه.
در هر دو صورت این روند به نتیجه ایده آل نمیرسه و هنرجوی ما با ضعف هایی گاهی بسیار زیاد به سمت مراحل بعدتر حرکت می کند
با استاندارد کردن تمرینات ویولن، ما از زمان و انرژی خودمون برای سریع تر و دقیق تر رسیدن به هر نتیجه دلخواهی استفاده می کنیم!
فاکتورهای تمرین استاندارد ویولن چیست ؟
در زیر به صورت کلی و اجمالی به فاکتورهای یک تمرین استاندارد ویولن نگاهی می کنیم؛
قبل از هر چیز باید بگم که نسبت به میزان تمرین روزانه، اشتیاق و حوصله، هدف فرد و میزان پیشرفتی که مدنظر داره، تمرکز و… در هر زمان این فاکتورهای بیان شده حتماً دچار تغییرات میشن اما سعی کردم به صورت کلی راجع به فاکتور هایی براتون بگم که همه افراد بهش نیاز دارن، پس مواردی که در زیر گفته میشه تمام فاکتورهای استاندارد با جزئیات کامل رو شامل نمیشه اما بسیار کمک کننده خواهد بود.
تمرین و نواختن آثار مورد علاقه هر فرد
همه ما با ذوق نواختن قطعه های مورد علاقه خودمون به این مسیر پا میذاریم، پس یکی از مهمترین نکات برای افزایش انگیزه برای بیشتر افراد این است که همواره به تمرین و نواختن قطعه های مورد علاقه و یا قسمت هایی از قطعه های مورد علاقه پرداخته بشه تا این مانند سوخت تمرین روزانه عمل کنه و مثل یک خوردنی خوشمزه و مورد علاقه میمونه که در وعده غذایی باشه و نسبت به باقی موارد اون وعده غذایی علاقه بیشتری به آن داشته باشیم و برای ما مثل فاکتوری اشتها آور عمل میکنه.
البته باید گفت درصد بسیار بسیار کمی از افراد هستند که هدف والایی مثل حرفه ای شدن در نواختن ساز داشته و هر تمرینی را شبیه به قطعه های مورد علاقه خودشون تمرین کرده و آنها به کلیت نواختن این ساز و نه فقط نواختن قطعه هایی خاص علاقه مندن، اما باز هم هر فردی به قطعاتی علاقهمندی بیشتری داره!
تربیت شنیدار
یکی از قسمت هایی که چه در ماه های ابتدایی و چه در سال های بالاتر از نواختن خودتون و مسیر آموزش هستید باید قسمتی از تمرینات روزانه خودتون رو بهش اختصاص بدید تربیت و تقویت شنیداری از حیث فواصل، تنالیته، مباحث ریتم و… هستش و این بسیار حیاتی هست چون در نهایت این گوش های شما هستند که کیفیت نوازندگی شما را کنترل و مدیریت میکنند.
رسیدن به سطح بالاتر نیازمند به رسیدن به شنیدار قوی تر و دقیق تر هست که با تمرینات مناسب این مهم دست یافتنیه!
تمرین تکنیک های هر دو دست
به جز هنرجوهایی که در ماه های اول یا سال اول هستند ( که برای این هنرجوها هم باید حالاتی به جهت هماهنگی هر دو دست برای افزایش سرعت و دقت کار در هر دو دست تمرین داده بشه)، باقی هنرجوهایی که به سطح متوسطه و بالاتر رسیدن باید در تمرینات خودشون حتماً قسمتی از هر روز رو به تمرین تکنیک ها و حالات مختلف در هر دو دست بپردازند.
نوازنده ویولن از نقطهای به بعد بدون تسلط به تکنیک ها امکان رسیدن به سطوح بالاتر و مراحل بعد رو از دست میده و نوازندگانی که به تسلط در تکنیک ها میرسند برای رفتن به سطحی بالاتر کاری راحت تر خواهند داشت به اضافه اینکه این افراد در نواخته های خود با اعتماد به نفس تر عمل کرده و جذابیت و ظرافت نواختن اونها برای هر شنونده ملموستر و محسوستر هستش.
تمریناتی برای کنترل بیان و ارتقای سطح احساس در نوازندگی
به جز افرادی که در ماه های اول از مسیر آموزش ویولن هستند؛ باقی افرادی که بعد از چند ماه به نواختن قطعه ها میرسند و حتی نوازندگان سطح بالاتر با تمریناتی مثل کنترل و رعایت نوآنس های مختلف و… باید قسمتی از تمرینات هر روزه خود را به ارتقای سطح احساس که در زمان نواختن به هر مخاطب منتقل میکنند اختصاص بدن.
در مطلب دیگری به مبحث سونوریته و آرتیکولاسیون بیشتر خواهیم پرداخت اما هر فرد جدا از بحث موسیقی شنیدن که با برنامه ریزی حافظه شنیداری تاثیر بسزایی در گیرا نواختن هر نوازنده داره؛ باید برای رسیدن به کنترل داینامیک و نوآنس های مختلف و همینطور با داشتن تمرینات تکنیکال برای قسمتهای مختلف مثل تعویض پوزیسیون ها و ویبراتو ها و… برای اجرای مسلط و مشرف همراه با بیانی گیرا تلاش کنه.
ویولن نسبت به خیلی از سازهای دیگه نیازمند این تسلط و کنترل هست و بحث بیان در نوازندگی ویولن حساسیت بیشتری رو شامل میشه
ویولنیست همه فن حریف شوید
هرگز نگذارید که تمرینات شما محدود به یکی از این فاکتور ها بشن و از طرفی تلاش کنید تا که هر کدوم از قطعه ها و تمریناتتون حداقل دو تا از فاکتورهای گفته شده رو شامل بشه و در این صورت تسلط بیشتری را در زمان کوتاه تری به هر بخش یا قسمت به دست خواهید آورد.
موفق باشید.