تسلط بر دتاشه و تکنیک سوتیه در ویولن نوازی

با سلام به شما هنرجوی گرامی

در این مطلب آموزشی قصد دارم تا نکته ای را درباره اهمیت تسلط به دتاشه ها و تفکیک الگوهای اصلی از تکنیک ها برای شما تشریح کنم تا بتونیم آگاهانه در زمان خواسته شده از هر حالتی و تکنیکی استفاده کنیم و دچار رفتار ناخودآگاه در زمان نواختن و آرشه کشی نباشیم؛ این مطلب برای هنرجویان سطح متوسطه و پیشرفته مهم و کارآمد هستش،تا انتهای این مطلب با من باشید.

دتاشه و سوتیه

همانطور که در مقاله ای به تفصیل درباره چیستی دتاشه و این الگوی اصلی و پرکاربرد صحبت کردیم و در دوره آموزش ویولن مبتدی تا متوسطه با آن آشنا شده و تمریناتی برای اشراف به این الگو داشتیم حالا همه ما میدونیم که دتاشه ها آرشه های ساده رفت و برگشتی و جدا جدا هستند و از طرفی هنرجویان و نوازندگان سطح بالا هم با این موضوع آشنا هستند که این تنها یک تعریف ساده و ابتدایی برای دتاشه هاست و در سطوح بالاتر دتاشه حالت های مختلفی دارد و متغیر هایی برای تغییر حالت دتاشه وجود دارن.

نکته بسیار مهمی که این جا قصد داریم درباره آن صحبت کنیم این هست که وجود حالت های مختلف برای اجرای نت ها به صورت دتاشه خودش به تنهایی دلیلی میشه برای اینکه گاهی به اشتباه از دتاشه استفاده کنیم که باید از تکنیک خاصی استفاده کرد و گاهی در زمانی که نیاز به دتاشه های تند تر، خشک تر و کوتاه تر هست به سراغ تکنیکهای ارتجاعی بریم و یکی از تکنیک های نزدیک به دتاشه های تند تکنیک سوتیه هست که جز دروس و تکنیک های تدریس شده در دوره آموزش ویولن حرفه ای هستش.

سوتیه چیست ؟

سوتیه یکی از تکنیک های جذاب و زیبای آرشه کشی برای نوازندگان ویولن هست که بر پایه سیستم ارتجاعی آرشه به وجود میاد و سرعتی بالاتر از اسپیکاتو ها داره، به این معنا که جایی که دیگه در تمپوی خاص و بالا نتونیم از اسپیکاتو استفاده کنیم به سراغ این تکنیک میریم چرا که نزدیکترین تکنیک به تکنیک اسپیکاتو هستش.

استفاده از دتاشه به جای سوتیه و برعکس

دو گام مهم و ضروری در این مطلب این است که

  1. در اولین گام شما نیاز دارید که در سطح بالای نوازندگی فقط زمانی میتونید تحت اراده خودتون از هر الگو و تکنیک استفاده کنید که در شناخت و انجام تمرینات برای هر الگو و تکنیک موفق بوده باشید و در نقطه تسلط قرار بگیرید و در اینصورت از یک حالت و تکنیک به سمت حالت و تکنیک دیگه فرار نکرده و پناه نمیبرید و به شکل ضعیف عمل نمی کنید
  2. گام دوم این هستش که شما در مقام تشخیص استفاده از هر تکنیک و الگو بر روی هر قطعه ای قرار گرفته و موفق عمل کنید که نیاز به درک و تسلط بر *علائم تئوری موسیقی و *کاراکتر قطعه موسیقی(موسیقی شناسی) و *رسیدن به سطح درک بهتر منظور هر آهنگساز دارید.

در این صورت به طور مثال (حالا که محوریت صحبت ما درباره الگوی تازه و تکنیک سوتیه هستش) هرگاه لازم باشد از دتاشه و در صورت نیاز از سوتیه استفاده میکنید تا بهترین منظور را در زمان اجرای قطعه موسیقی پیدا کرده و به گوش و چشم مخاطب خودتون برسونید و هرگز فرار از حالت و هیچ تکنیکی براتون به وجود نمیاد.

نکته مهم تر این است که هر هنرجو و نوازنده همواره تمامی الگوها و تکنیک ها را در طی تمرینات خودش باید مرور کرده تا حالتی سرزنده و فعال در کار اون با دست و آرشه وجود داشته باشه.

یک روش تمرینی عالی برای ویولونیست ها

نوازندگان سطح متوسطه و پیشرفته و حتی بالاتر باید تلاشی داشته باشند برای درک تئوری تمام الگو ها و تکنیک ها و رسیدن به تسلط در هر تکنیک و حالت و همینطور حرکت از هر حالتی به حالت دیگه ای به منظور تفکیک اونها.

به طور مثال از اسپیکاتو ها به سوتیه ها حرکت کنیم و یا ترمولو را با تکنیک سوتیه و حالت دتاشه اجرا کنیم و … ،تمرینات این چنینی که هم تسلط ما را بیشتر میکنن و هم این که خلاقیتی به نوازندگی ما اضافه میکنن و هم قدرت تفکیک هر تکنیک و حالت رو نسبت به دیگری به دست میاریم.

پس از تمرین و تسلط جداگانه بر هر الگو بهترین تمرین حرکت از الگو ها و تکنیک های مختلف به یکدیگر هست که فقط شامل دست راست نمیشه و در دست چپ هم میتونیم در تعویض پوزیسیون ها و ویبراتو ها و… چنین تمریناتی را داشته باشیم.

نکته پایانی

هرگاه در نوازندگی ویولن در قسمتی از کار خودتون احساس کردید دچار فرار از حالتی به حالت دیگر هستید همان نقطه باید تقویت بشه که در مثال مطلب امروز میتونید دتاشه های تند و یا تکنیک سوتیه باشه و حالا شما باید این نقطه را شناخته و سعی کنید تا به نقطه قوت خودتون تبدیلش کنید و مطمئن باشید تسلط بر هر حالتی راه رسیدن به تسلط در باقی حالت ها و تکنیک ها را هموار و ساده خواهد کرد.

موفق باشید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید