ارتباط ویولن نوازی کلاسیک با ویولن نوازی ایرانی

مدت زمان مطالعه :5 دقیقه
سطح: مبتدی| عمومی

باسلام به شما هنرجوی گرامی
در این مطلب قصد دارم تا به یک ابهام بزرگ در ذهن بسیاری از افراد بپردازم؛ برای کسانی که قصد شروع آموزش ویولن رو دارن و همینطور علاقمندان به موسیقی ایرانی و چه کسانی که در حال آموزش دیدن و نواختن هستند ابهام و سوالاتی وجود داره و این سوالات در خصوص ارتباط ویولن نوازی ایرانی و سبک موسیقی کلاسیک هست و همواره پرسیده میشه که تا حد امکان به این مبحث میپردازیم و نکاتی مهم رو بررسی خواهیم کرد ، اگر برای شما چنین سوالات یا ابهامی وجود داره پس تا انتها با من باشید.

ویولن نوازی ایرانی

حالتی که به عنوان سبک ویولن نوازی ایرانی میشناسیم در واقع استفاده از اصول کلی ویولن نوازی یا هر ساز دیگه ای و قواعد و جزئیات موسیقی ایرانی هست تا قطعه ای خلق و اجرا بشه؛

 اما نکته مهم این هستش که چه موسیقی ایرانی و چه موسیقی هر قوم و ملت دیگه ای با هر سازی قابلیت اجرا داره چرا که چارچوب و قواعد و جزئیاتی مشخص را دارا هستش.

 

ویولن نوازی ایرانی

نواختن موسیقی ایرانی و هر موسیقی دیگه ای با ویولن و یا سازهای دیگه نیازمند این هست که ما به اصول نواختن اون ساز مسلط باشیم و لازمه بدونیم که نواختن ویولن اصول و علمی تعریف شده و دقیق داره. 

و این هیچ ربطی به نواختن موسیقی ملل و هیچ سبکی نداره و حتی اگر بخوایم قطعه ای رو برای مشق و یا یک گام ساده رو اجرا کنیم باید از علم و این اصول در نواختن این ساز استفاده کنیم.

علم نوازندگی ویولن و یک اشتباه رایج

همیشه و همواره این مثال رو میزنم که اگر شما به اصول کلی رانندگی مسلط و مشرف باشید با کمی کار کردن با هر خودرویی چه سبک و چه سنگین به نقطه کنترل و تسلط میرسید و میتونید با موفقیت برانید و پیش برید 

حالا این مثال رو به نوازندگی ویولن اگر مرتبط کنیم باید گفت که 

اگر اصول نوازندگی ویولن رو بشناسیم و با تمرینات ویژه و ممارست به تسلط برسیم در اینصورت با ورود به جزئیات هر سبکی از موسیقی میتونیم خیلی زود در بهترین نقطه اجرا قرار بگیریم

 و دیگه تفاوتی نداره که کلاسیک بنوازیم و یا علاقمند به نواختن قطعات ایرانی باشیم؛ رسیدن به تسلط در اصول و علم نوازندگی ویولن به ما آزادی در انتخاب و عمل میده تا هر آن چیزی که علاقمند هستیم رو بنوازیم!

علم ویولن نوازی

و اما یک اشتباه کلی و رایج در کار هنرجویان

اتفاقی که در کشورمون شاهدش هستیم عدم اطلاع بسیاری از افراد در شروع و دریافت نکردن مشاوره درست هست. که مسیر به شکلی اشتباه آغاز میشه و فرد پس از مدتی بدلیل اینکه علم دقیق نوازندگی این ساز رو دریافت نمیکنه به احساس شکست و دلسردی میرسه و از ادامه مسیر جا میمونه.

اتفاقی که بارها و بارها شاهد اون بودم اینه که افراد با علاقه به سبک نوازندگی ویولن ایرانی آموزش این ساز رو با اساتید و مربیانی که به صورت تخصصی موسیقی ایرانی کار میکنند شروع کرده.

 پس از مدت کوتاهی مجبور به اجرای قطعات میشن اونم در حالیکه هنوز در رابطه با اصول دقیق نواختن ویولن درس خاصی نگرفته و تمرینات کافی نداشتن و دقیقاً از همین نقطه عدم کنترل ریتمیک، صداهای اضافه، عدم ایجاد صدای ایده آل و کنترل داشتن بر بیان، عدم استایل های صحیح در قسمت های مختلف و چندین مشکل دیگر اجازه نمیده تا اون هنرجو پیش بره و از کار خودش راضی باشه و در واقع دلیل دلسردی بیش از 80 درصد افراد همین نوع آموزش هستش و قرار گرفتن در مسیر نادرست!

ویولنیست

هرگز نمیشه فقط به نواختن قطعه ها پرداخت و به گوشه ها و ردیف ها و دستگاه های موسیقی ایرانی مسلط شد و از پرداختن به علم نوازندگی چشم پوشی کرد و انتظار داشت که خود به خود بهتر بشیم و یا اشکالاتمون به مرور زمان رفع بشن، گذر زمان در حالی که قدم هارو به درستی برنداریم هرگز رشد و پیشرفت واقعی به شما نداده و کمک کننده نخواهد بود.

دوست من نواختن ویولن ایرانی بسیار هم عالی هستش اما ابتدا به دنبال اصول بین المللی و تعریف شده نوازندگی ویولن باش تا در نقطه تسلط قرار بگیری!

موسیقی کلاسیک و ویولن نوازی کلاسیک!

با نگاهی بر تاریخ متوجه میشیم که گرچه ایران و یونان پایه گذران موسیقی شرق بودند و موسیقیدانانی بزرگ نظیر فارابی و… در کشور ما بودند اما پس از اتفاقاتی نظیر جنگ های مختلف شرایطی که برای ایران بوجود اومد توقف و انحرافات گوناگون در زمینه های مختلف هنری بود و از جایی به بعد همینطور که موسیقی غرب در حال گسترش و پیشرفت چه در بحث سازهایی مثل ارگ و کلاوسن و… و چه در بحث قالب های مختلف موسیقی بود اما در کشور ما هنوز موسیقی دچار بیماری بود و سازها محدوده ای یک اوکتاوی یا نهایتاً یک و نیم اوکتاوی رو دارا بودن و عموم مردم از شنیدن موسیقی محروم و از جایی به بعد رشد به کلی متوقف شد!

ویولن نوازی کلاسیک

اما در موسیقی غرب و اروپا بزرگانی چون تسارلینو و باخ در حال تشخیص و تعیین فواصل صحیح و رفع خطای فواصل اضافی (ربع پرده ها) و توسعه موسیقی پولیفونی (چند صدایی) بودند؛ به مرور فاصله موسیقی غرب و شرق به خصوص کشور ما بسیار بسیار زیاد شد به شکلی که ما به گسترش موسیقی تک صدایی که در نهایت هم علمی دقیق و چارچوبی کامل برای اون ایجاد نشد کار کردیم و به توقف کامل رسیدیم و این در حالی بود که موسیقی از قرن شانزدهم به بعد چه در بحث گسترش و تنوع سازها در غرب و چه در بحث چارچوب بندی تئوری موسیقی و هارمونی و چه در بحث تکنیک های مختلف نوازندگی و ایجاد جلوه ها هر روز در حال گسترش بود و به این ترتیب در تمام جهان راهی برای شروع علمی موسیقی علمی جز مکتب غرب وجود نداشت!

ویولن نوازی کلاسیک

ویولن مثل هر ساز دیگه ای همواره در حال تغییر بود و رسیدن به شکل سازهای مدرن یا ویولن های مدرن و امروزی به قرن شانزدهم رسید پس با هر بار تغییر ظاهری و حالت نواختن این ساز نوازندگانی زبر دست با تسلط بر موسیقی علمی به حالت ها و تکنیک هایی جدید رسیده و به مرور علم و اصولی دقیق برای نواختن این ساز تعیین شده و شکل گرفت!

موسیقی کلاسیک

به عبارت دیگه باید گفت حالتی از موسیقی و دوره ای از موسیقی که در اون از تمامی حالت های ممکن در نواختن این ساز و کار با هر دو دست وجود داشته باشه موسیقی غربی هست که بصورت کلی دوره های مختلف تاریخی مثل باروک، کلاسیک، رومانتیک و… رو شامل میشه و تنها در ساخته های موسیقی غرب امکان یادگیری و استفاده از تمامی تکنیک های ویولن رو دارا هستیم و در این موسیقی هست که از شما خواسته میشه تا از تکنیک ها و حالت های مختلف استفاده کنید!

کلامی با ویولنیست های نوآموز

شما مجبور به نواختن موسیقی کلاسیک نیستید در حالی که به موسیقی ایرانی علاقمندید اما برای اشراف بر اجرای تکنیک ها و حالت های مختلف نوازندگی ویولن، موسیقی شرق هرگز توان رقابت با موسیقی غرب رو نخواهد داشت و میتونید با مطالعه و یادگیری و تمرین موسیقی غرب به عنوان ابزاری برای رنگ آمیزی و اجرای دقیق تر در موسیقی شرق و ایرانی گام برداشته و موسیقی ایرانی رو با اصول بین المللی و مدون نواختن ویولن کار کنید و نه با کاستی هایی بسیار در حالت نوازندگی این ساز!

امیدوارم این مطلب کمی برای پیدا کردن مسیر درست کمکتون کرده باشه و به ابهاماتی که همواره برای افراد در شروع کار وجود داره پاسخ داده باشه.

موفق باشید

1 در مورد “ارتباط ویولن نوازی کلاسیک با ویولن نوازی ایرانی”

  1. سلام
    ویولن ایرانی هم پر از تکنیک های آرشه کشی هست. قطعات استاد بیژن مرتضوی دارای تحریر هایی در آرشه کشی هست که موسیقی کلاسیک نداره بعضا. مثل استاکاتوی پروازی و رقص موی آرشه و … .
    آرشه های دیگر هم مثل مارتلاتو و اسپیکاتو و … در ملودی های ایرانی وجود داره.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید